puistjes

puistjes: 10 praktische tips & nuttige informatie

Pas op met middelen

Er zijn ontzettend veel middeltjes op de markt die puistjes zouden bestrijden. Wanneer je last hebt van puistjes en een reclame ziet van een product dat belooft puistjes tegen te gaan, ben je dan ook al snel geneigd het te kopen. Pas hier echter goed mee op, want de meeste producten zijn lang niet zo goed als je zou denken.

Zeep in producten

Let sowieso altijd goed op de ingrediënten. Zit er zeep in? Dan is het geen goed product tegen puistjes. Zeep is namelijk een puistjesopwekker en is daardoor absoluut niet geschikt om puistjes te voorkomen. Veel producten bevatten zeep, maar dit wordt vaak anders genoemd bij de ingrediënten. Wees dus extra alert. Producten van het bekende merk Clearasil bevatten allemaal zeep en kun je dus in veel gevallen beter niet gebruiken. Hetzelfde geldt voor de producten van Garnier. Ook tandpasta kun je beter niet gebruiken tegen puisten. Veel mensen zeggen dat dit goed werkt, maar het tegendeel is waar. Tandpasta is niet bedoeld om op je gezicht te smeren en bevat tevens onderdelen die ook in zeep zitten. Het droogt je puistjes niet uit, maar kan het aantal puisten zelfs verergeren.

Medicijnen

Pas ook heel erg op met medicijnen. Je kunt online medicijnen bestellen tegen puistjes. Lang niet alle medicijnen zijn goed voor je en veel kun je er officieel niet eens krijgen zonder recept. Wil je toch medicijnen tegen puistjes? Ga dan naar een huisarts. Zo weet je zeker dat je iets krijgt dat goed voor je is.

Fabels over puistjes

Wanneer je puistjes wilt bestrijden is het sowieso raadzaam om te weten wat sowieso niet werkt. Mensen hebben altijd heel goede bedoelingen, maar er zijn veel verhalen over puistjes die niet waar zijn. Het is dus onzinnig om deze dingen uit te proberen.

Eet geen chocolade?

Er is meermaals onderzoek gedaan naar chocolade en puistjes maar er is nooit een direct verband gezien. Het is dus niet zo dat je puistjes krijgt omdat je chocolade eet. Wat wel het geval is, is dat sommige mensen door een soort allergische reactie puistjes kunnen krijgen na het eten van chocola.

Weinig hygiëne

Er wordt gezegd dat je puistjes krijgt wanneer je je niet goed wast en niet op je hygiëne let. Dit is onzin en heeft helemaal niets te maken met puisten. In zeep zit zelfs een puistjesopwekker.

Leeftijd

Puistjes worden ook vaak jeugdpuistjes genoemd. Hierdoor denken mensen dat alleen jongeren last hebben van puistjes. In het algemeen kan dit wel kloppen, want in de puberteit krijg je veel te maken met hormonen en is de kans op puistjes groter. Toch kunnen mensen van alle leeftijden puistjes krijgen.

Uitknijpen

Volgens vele is de beste manier om van puistjes af te komen door ze uit te knijpen. Je puistje is inderdaad snel weg, maar door de rotzooi in een puistje is het goed mogelijk dat je meer puistjes krijgt. Ook zul je altijd littekens blijven zien. Het is dus vaak beter om je acne niet uit te knijpen.

Eten en drinken

Er wordt vaak gezegd dat je puistjes kunt krijgen van bepaald eten. Dit wordt vooral gezegd van vet eten en chocolade. Dit is nooit bewezen, ondanks dat er al vele onderzoeken naar zijn gedaan. Het maakt dus niet veel uit wat je eet. Je krijgt niet zozeer puisten van ongezond eten.

Wel is het zo dat gezond eten erg kan schelen. Wanneer je gezond eet, wordt je huid ook sterker. Dit kan zeker meespelen in het voorkomen van puistjes. Zorg dus dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Ook veel drinken is erg belangrijk. Mensen die veel water drinken hebben in het algemeen een gavere huid. Wanneer je huid te droog is, zullen de poriën ook veel sneller verstopt raken. Zorg dus dat je minstens een liter tot een halve liter water per dag drinkt.

Zoek de zon op

De zon is goed voor je huid. Het is dan ook verstandig om de zon op te zoeken. Je huid zal hier positief op reageren en puistjes verminderen vaak al snel. Dit geldt ook voor mensen die last hebben van eczeem.

Pas op met de zon

Belangrijk is om wel goed op te passen in de zon. De vitamine D die je krijgt door in de zon te zitten is goed voor je huid, maar de zon kan tegelijkertijd ook schadelijk zijn. Smeer je daarom altijd goed in en blijf niet te lang in de zon liggen. Hoe langer je in de zon ligt, hoe gevaarlijker het wordt.

Zonnebaden hoeft niet eens

Om je puistjes te bestrijden hoef je niet echt te zonnebaden. Zelfs een wandeling maken op een zonnige dag kan ervoor zorgen dat je puistjes minder worden. Vooral puistjes in je gezicht kunnen aanzienlijk verminderen door geregeld in de zon te komen. Zolang de zon op je schijnt, heeft het effect.

Blijf van puistjes af

Heel veel mensen knijpen hun puistjes uit. Dit kun je beter niet doen. Het lijkt vaak zo alsof het puistje snel weg is, maar het kan ook veel problemen opleveren.

Meer puistjes door uitknijpen

Door puistjes uit te knijpen kun je nog meer puistjes krijgen. Het pus uit de puisten kan voor meerdere ontstekingen zorgen. Zelfs wanneer je alles meteen weghaalt en je je handen goed schoonmaakt, is de kans aanwezig dat je puistjes krijgt. Ook kan je huid veel roder worden en dit ziet er vaak nog erger uit dan de puistjes die je in je gezicht hebt zitten.

Littekens

Een heel groot nadeel aan puistjes uitknijpen is dat je littekens krijgt. Jaren later zul je nog steeds putjes en plekken in je gezicht zien wanneer je de puistjes hebt uitgeknepen. Dit is geen fraai gezicht en veel mensen die deze littekens hebben schamen zich er ook voor.

Advies van specialisten

Wanneer je bij een specialist loopt, zoals een huidarts of schoonheidsspecialiste, zul je ook altijd te horen krijgen dat je van je puistjes af moet blijven. Het is raadzaam dit advies te volgen. Laat de specialisten aan de puisten komen en beoordelen hoe het probleem het makkelijkste op te lossen is.

Schoonheidsspecialiste

Om je puistjes te bestrijden kun je heel goed naar de schoonheidsspecialiste gaan. Zij zijn gespecialiseerd in de huid en in schoonheid. Je kunt heel gemakkelijk een afspraak maken bij een lokale schoonheidsspecialiste. Vaak hebben schoonheidsspecialisten een eigen website, zodat je kunt zien waar de schoonheidsspecialiste precies ervaring mee heeft of zich in gespecialiseerd heeft.

Geen arts

Let wel goed op: een schoonheidsspecialiste is geen arts. Een schoonheidsspecialiste kan dus wel je huid behandelen, maar wanneer je de puistjes echt wilt aanpakken, zul je dit van binnenuit moeten bestrijden, bijvoorbeeld met medicijnen. Een schoonheidsspecialiste mag ook nooit een diagnose stellen, zoals dat het gaat om acne of psoriasis. Sommige schoonheidsspecialisten zullen dit wel doen, dus wees zelf alert dat de dingen die gezegd worden niet altijd waar hoeven te zijn.

Behandeling van de huid

Een schoonheidsspecialiste kan je helpen met het behandelen van de huid. Ze kan de huid reinigen of peelen. Je kunt ook littekens laten behandelen waardoor deze minder zichtbaar worden. De precieze behandeling zal per persoon verschillend zijn, omdat de schoonheidsspecialiste sowieso kijkt naar je huiddtype en eventuele allergieën.

Maak een afspraak

Maak tijdig een afspraak bij een schoonheidsspecialiste. Dit kan vaak telefonisch of via de website. De kans is aanwezig dat je nog een paar keer terug moet komen voor een behandeling.

Bezoek de dokter

Lukt het niet om je puistjes goed te bestrijden, dan kun je eens een bezoekje brengen aan de dokter. Hij of zij kan je dan medicijnen geven tegen de puistjes en alles zo van binnenuit tegengaan.

Verschillende medicijnen

Er zijn veel verschillende medicijnen tegen puistjes. Het ene is agressiever dan de ander. Je hebt medicijnen die van binnenuit werken, zoals pilletjes. Ook heb je medicijnen in de vorm van vloeistof die je op je gezicht moet smeren. Luister goed naar de dingen die de dokter over het medicijn vertelt. Vrouwen kunnen ook de pil voorgeschreven krijgen.

Bloedtest

Misschien krijg je een bloedtest van de dokter, om zo te kijken of je een allergische reactie hebt. Dit kan worden gedaan wanneer je ernstige acne hebt. In dit geval wil men uitzoeken waar het vandaan komt, omdat het makkelijker te bestrijden is als er een duidelijke oorzaak van de puistjes is.

Doorverwijzen

In sommige gevallen kan de huisarts besluiten om je door te verwijzen naar de dermatoloog, ook wel de huidarts. Dit kan de huisarts beslissen wanneer de puistjes bijvoorbeeld erg extreem zijn of wanneer ze niet weg gaan met bepaalde medicijnen. Een dermatoloog heeft meer verstand van zaken, omdat hij zich erin heeft gespecialiseerd. Je kunt ook altijd zelf vragen om een verwijsbrief, wanneer je graag door een dermatoloog geholpen wilt worden, maar hier moet dan wel een goede reden voor zijn.

Minder puistjes: de pil

Meisjes en vrouwen die last hebben van puistjes kunnen de pil slikken. De pil heeft vaak een positieve werking op de huid en voornamelijk in de puberteit kan dit heel goed helpen. Van de pil kunnen de puistjes binnen een paar weken stukken minder of zelfs helemaal weg zijn.

Talgproductie vermindert door de pil

Omdat de pil hormonen bevat, kan het ook de hormonen beïnvloeden die voor puistjes zorgen. De talgproductie wordt minder door de pil en dit betekent dat je ook veel minder puistjes krijgt. Het kan wel even duren tot je resultaat ziet.

Welke pil?

In principe heeft elke anticonceptiepil invloed op puistjes, maar vooral van de Diane-35 en de Yasmin is de goede invloed bekend. De huisarts kan je eventueel helpen met het vinden van een geschikte pil voor jouw situatie.

Let op

De pil is en blijft een anticonceptiemiddel. Wanneer je dus graag zwanger wilt worden, moet je niet de pil slikken tegen puistjes. Ook kan je menstruatie veranderen. Je wordt immers pas ongesteld wanneer je de stopweek van de pil hebt. Meisjes die nooit eerder de pil hebben geslikt kunnen daarbij last hebben van bijwerkingen. Zo is het mogelijk dat ze veel meer buikpijn hebben wanneer ze ongesteld worden, of kunnen ze wat aankomen. Ook kan – ondanks de pil – de menstruatie in het begin ongelijkmatig zijn.  

De dermatoloog

Je kunt naar een schoonheidsspecialiste of dokter gaan om je puistjes te bestrijden. De echte specialist is echter de dermatoloog: een huidarts. De dermatoloog weet alles over de huid en je kunt er dus terecht wanneer je niet meer weet hoe je van je puistjes af moet komen.

Bezoek de dermatoloog

De dermatoloog kun je niet altijd zomaar bezoeken. Vaak heb je een verwijsbrief nodig en word je op een wachtlijst gezet. Een verwijsbrief kun je krijgen bij de huisarts. Dit is overigens niet altijd het geval. Er zijn ook praktijken waar ze een vaste ochtend in de week hebben voor een open spreekuur. Zorg in dat geval ervoor dat je er op tijd bij bent. Het wachten kan vaak erg lang duren omdat er veel mensen op af komen en deze mensen willen allemaal geholpen worden. Het is aan te raden uit te zoeken hoe de regeling voor een bezoek aan de dermatoloog bij jou werkt.

Onderzoek en medicijnen

Wanneer het om een extreem geval van acne gaat zal de dermatoloog onderzoek doen. Dit kan bijvoorbeeld door bloed te testen, maar ook door het pus van de puistjes op kweek te zetten. Hierdoor kan er gekeken worden of het een allergische reactie is en waar de puistjes vandaan komen. Indien het een allergische reactie is, dan kan het probleem veel sneller worden opgelost.

Laatste redmiddel

Roaccutane is een echt paardenmiddel. Het is een middel dat heel goed helpt tegen puistjes, maar dat ook enorm veel bijwerkingen heeft. Zie dit dus echt als laatste redmiddel. Roaccutane kun je ook alleen krijgen wanneer dit is voorgeschreven door een huisarts of dermatoloog.

Onderzoek vooraf

Voordat je überhaupt kunt beginnen met Roaccutane moeten er eerst verschillende dingen worden getest. Zo moet je een bloedtest doen om te kijken hoe het zit met de rode en witte bloedlichaampjes. Dit moet gedurende de periode dat je de medicijnen slikt geregeld blijven testen. Ook moet je – indien je nog in de groei bent – kijken hoever je al gegroeid bent. Het middel stopt namelijk de groei. Tevens moet er bij vrouwen gekeken worden of ze niet zwanger zijn. Een zwangerschap in combinatie met dit medicijn kan ernstige gevolgen hebben.

Droge huid, mond en lippen

Roaccutane zorgt ervoor dat je huid droog wordt. Dit geld dus ook voor je mond en lippen. Dit is een bijwerking waar iedereen last van heeft. Sabbel daarom op zuurtjes om het droge gevoel in je mond te verminderen en gebruik een zalfje voor op je lippen. Pas ook goed op: door je droge huid kunnen schaafwonden heel snel ontstaan.

Andere bijwerkingen

Er zijn veel meer bijwerkingen bij dit middel. Dit zijn onder meer spierpijn, haaruitval, benauwdheid, misselijkheid en uitslag. Ook moet je oppassen met het autorijden. De rijvaardigheid kan namelijk afnemen wanneer je dit medicijn slikt.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over puistjes

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!